Google Campus by BIG and Heatherwick Studio opened in Silicon Valley

by Archilovers
0
0 Love 1015 Visits

story image

Designed by BIG - Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studio in close collaboration with Google, BAY VIEW is Google’s first-ever ground-up campus with the mission to operate on carbon-free energy, 24 hours a day, seven days a week by 2030. The buildings deliver on Google’s ambition to create human-centric, sustainable innovations for the future of Google’s workplace as well as scalable, replicable solutions for the construction industry and beyond.

Located on a 42-acre site at the NASA Ames Research Center in Silicon Valley, the Google Bay View Campus, consisting of three buildings, totals 1.1 million sq ft – including 20 acres of open space, two workspace buildings, a 1,000-person event center, and 240 short-term employee accommodation units. All three buildings are constructed as lightweight canopy structures optimized for interior daylight, views, collaboration, experiences and activities.  

story image

Anchored in three themes defined by Google’s design brief at the beginning of the project – innovation, nature, and community – the design is driven by flexibility and extraordinary user experience that inspires collaboration and co-creation. Team spaces are on the upper level and gathering spaces are below, separating focus and collaborative areas while still providing easy access to both. The second floor design has variation in floorplates to give teams a designated “neighborhood” area that is highly flexible to change with their needs.  

story image

“Our design of the new Bay View campus is the result of an incredibly collaborative design process. Working with a client as data driven as Google has led to an architecture where every single decision is informed by hard information and empirical analysis. The result is a campus where the striking dragonscale solar canopies harvest every photon that hits the buildings; the energy piles store and extract heating and cooling from the ground, and even the naturally beautiful floras are in fact hardworking rootzone gardens that filter and clean the water from the buildings. All in all, a campus where front of house and back of house, technology and architecture, and form and function have been fused into a new and striking hybrid,” says Bjarke Ingels, Founder and Creative Director, BIG-Bjarke Ingels Group.

story image

Comments
    comment
    user
    Author
    References
    Google Bay View Campus 2

    Google Bay View Campus

    Mountain View / United States / 2022